ból głowy przy podwyższonej prolaktynie

Glad portal

Temat: Czy pigułki szkodzą??
Anne juz Ci prosciutko wyjasniam jaka jest zaleznosc miedzy antykami a nieplodnoscia. jest u nas kobiet taki hormon jak prolaktyna. otoz po odstawieniu tabletek czesto pozostaje on w za wysokim poziomie.jednym ... i kolacja. ma zawroty glowy, napady glodu, bole glowy, zapalenie spojowek ( tydzien mialam oczy jak pijak), wstret do kawy itd... masa skutkow ubocznych. dlaczego trzeba obnizac prolaktyne? u jednych za wysoka prolaktyna powoduje zanik owulacji ( a wiec masz tu te swoja nieplodnosc, ktorej nie moglas dostrzec). nawet jesli prl nie jest na tyle wysoka, zeby owulacja zaniknela, to od troche podwyzszonej w cyklu miesiecznym moga byc plamienia, niedobor progesteronu, cykle moga trwac nawet 40-60 a znam takie konbiety, u ktorych 90 dni! jesli nawet w tym 40 dniowym cyklu bedzie owulacja, to przy wysokiej prolaktynie jest DUZE ryzuyko PORONIENIA. dlaczego? prl uszkadza prace cialka zoltego, ktore produkuje progesteron zywiacy ciaze w pierwszym trymestrze. to tak skrotowo. potrzebujesz wiecej?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,21798096,21798096,Czy_pigulki_szkodza_.html



Temat: Ciężkie bóle glowy+wymioty, tomografia?
Z 5 lat temu mialam problem z zawyzona prolaktyną, bóle głowy(nie taki jak ten) nieregularne miesiaczki, wyciek z piersi mleka to u ciebie rzeczywscie moga byc - nie musza ale moga - zaburzenia hormonalne. pytanie tylko co. powinnas dobrze zastanowic sie jakie masz WSZYSTKIE objawy, od najmniejszych do najwiekszych, zapisac je. podwyzsozna prolaktyna, wyciek z piersi faktycznie moze wskazywac na cos z gruczolem przysadki mozgowej wtedy moze tez bolec glowa i bole moga byc jak w migrenie ale technicznie nie jest to wtedy prawdziwa migrena ktora jest choroba neurologiczna, tylko masz migrenopodobne bole. na ktore moga a kazdym razie powinny pomoc typowe leki migrenowe. zbadaj sie takze na tarczyce, sarkoidoze, nerki. jezeli przy podwyzszonej prolaktynie masz bole glowy to rezonans albo scan jest obowiazkowy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,102272176,102272176,Ciezkie_bole_glowy_wymioty_tomografia_.html


Temat: Prolaktyna,a zmęczenie
Prolaktyna,a zmęczenie Witam!Mam podwyższoną prolaktynę (przed tabletką MTC=153, po tabletce=4300).czekam na wizytę u lekarza. już kiedyś brałam bromergon,przy prolaktynie 1600. zastanawiam się, czy proaktyna może powodować uczucie zmęczenia. od tygodnia czuję sięsłaba, bolą mnie kości, stawy, szczególnie u rąk, dłoni, mam zawroty i bóle głowy, jestem ogólnie zmęczona i bez sił. wygląda to może na grypę,ale nic innego mi nie dolega, gorączki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,39889273,39889273,Prolaktyna_a_zmeczenie.html


Temat: czy po bromergonie się tyje?
czy po bromergonie się tyje? No właśnie, pytanie jak w tytule. Słyszałam, że lek -oprócz bólu głowy i zmęczenia- pawoduje zaparcia i wzrost wagi. Na razie nie mam kłopotów z przemianą materii i jestem raczej szczupła, ale mam tendencje do zaokrąglania się. Dodam, że bromergon zaczynam przyjmować ze względu na podwyższoną prolaktynę . Macie jakieś doświadczenia?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,43358863,43358863,czy_po_bromergonie_sie_tyje_.html


Temat: Komu zaszkodziły tabletki antykoncepcyjne?
Ja tez naleze do tych pechowcow, ktorym zaszkodzily tabletki anty. Ale ja zanim zaczelam je brac, bylam w szpitalu na badaniach i mialam dokladnie oznaczone hormony. Przez 3 miesiace zbijalam podwyzszona prolaktyne (czulam sie, jak wstepuja we mnie nowe sily), a potem dostalam Diane35. Na poczatku czulam sie doskonale, a potem coraz gorzej i gorzej, bole glowy, drazliwosc, placzka sie ze mnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,1429877,1429877,Komu_zaszkodzily_tabletki_antykoncepcyjne_.html


Temat: Naturalne srodki wspomagajace
tym bole glowy, apatia, niechec do "przytulanek" i nawet halucynacje zwiazane z bromergonem wcale mi sie nie podobaly. ale to juz indywidualna decyzja. Chcialam Wam tylko podrzucic watek z forum "Dla...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,31345805,31345805,Naturalne_srodki_wspomagajace.html


Temat: objawy wysokiej prolaktyny
Objaw jak to objaw, może wystąpić a wcale nie musi. Ja mam podwyższona prolaktynę bardzo mocno bo karmię nie mniej jak 6 razy na dobę a cykle mam regularne, owulację mam, faza lutealna (od owu do miesiączki) ślicznie długa, żadnych skutków ubocznych.. no, prócz mleka Mlekotok (ale też nie musi wystąpić!) jest głównym objawem. Mogą być migrenowe bóle głowy, zaburzenia miesiączkowania (tym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,99232005,99232005,objawy_wysokiej_prolaktyny.html


Temat: prolaktyna
anatolia44 !!! koniecznie zbadaj prolaktynę, bo ja tez miewałam bardzo czeste bole glowy w dodatku połaczone z wymiotami. Od kiedy biore na hiperprolaktynemie(choroba ktorą własnie powoduje podwyzszona prolaktyna) bromergon jest ok....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23908,32433609,32433609,prolaktyna.html


Temat: Jestem z Wami
uwagi,uczucie chłodu i wachania nastroju.Moje TSH 4,09/NORMA 0,35-4,94od lutego 0,75Letroxu / Ft3- 2,28/ norma 1,71-3,71/ FT4-1,11 /norma0,7-1,48/ aTG-844,2 norma5-100 i aTPO- 38 norma1-16.Mam przy tym jeszcze podwyższoną prolaktynę 685 norma do 511.Biorę bromergon.Miałam robioną próbę z Metoclopramidu/próba czynościowa na przysadkę/miałam 6-krotny wzrost prolaktyny, bardzo źle się czułam/ból głowy i totalny brak koncentracji uwagi i wzroku na jedynym punkcie/. Czy wiecie jak niedoczynność...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,39342848,39342848,Jestem_z_Wami.html


Temat: Niedobór B12?
Dzięki za linka. Ja dokładnie mam takie objawy. Ostre bóle i zawroty głowy, zaburzenia wzroku, nudności. Podwyższona prolaktyna, obniżone LH, coraz mniej obfita miesiączka, zaburzone libido i obniżone WBC. Lekarz mówi, że wszystko przemawia właśnie za mikrogruczolakiem (gdyby to był makrogruczolak wyszedłby na rezonansie głowy a mi nic nie wyszło. Na razie stwierdzili, że będą mnie leczyć farmakologicznie a gdy nie spadnie mi po miesiącu prolaktyna to trzeba będzie zrobić rezonans przysadki ( zapewne na mój koszt) i wyciąć.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,101310835,101310835,Niedobor_B12_.html


Temat: Proszę o interpretację wyników.
... samopoczucie, natomiast prawdopodobnie będzie podwyższona z racji niedoczynności tarczycy. Dlatego proponuję, abyś skupiła się na w/w badaniach, a do poziomu prolaktyny podeszła bez emocji. Zmeczenie i bóle głowy mogą być spowodowane...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,104025403,104025403,Prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: tarczyca/karmienie/serce...dużo pytań
... prolaktyna - 31,84 (4,79-23,3) "tarczycowe wyniki" w normie; prolaktyna podwyższona, bo karmię piersią. moje samopoczucie? pod hasłem "nie jest lekko żyć": brak chęci do działania, zmęczenie, nerowowść, ból głowy, czasami stawów,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,96610875,96610875,tarczyca_karmienie_serce_duzo_pytan.html


Temat: jak to jest: niedoczynnośc a ja chudnę?
dodatkowo do tego doszły objawy jak przy niedoczynności: senność, zły nastrój, zaparcia, bóle stawów i bardzo obfite okresy. Zrobiłam badania ponownie - TSH jest już 7 (FT3 2.63 norma 1.8 do 4.2, FT4 1.08, norma 0.8 do 1.9, czyli oba ok)i w dodatku doszły mi zawroty głowy. Czekam na pierwszą wizytę u endo ale termin mam odległy. I co mnie najbardziej niepokoi ... sumie nie wiem o co chodzi. Troche sie boję czekać na wizytę u endo jeszcze 3 tygodnie, może zrobić usg tarczycy i np. prolaktynę jeszcze przed wizytą? Co o tym wszystkim sądzicie? I jeszcze mam pytanie czy takie objawy mogą być wynikiem tylko za wysokiej prolaktyny? Zauważyłam że większośc z nich pojawiło sie u mnie po odstawieniu od piersi dziecka ( rok...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,59949821,59949821,jak_to_jest_niedoczynnosc_a_ja_chudne_.html


Temat: Seroxat (wiem, wiem, było....)
... się problemy w związku z podwyższoną prolaktyną? - jak Wasze samopoczucie po leku? Ps. odstawiam E - pół kapsułki dziennie (i objawy już mam:( zawroty, mdłości, ciągły pulsujący ból głowy -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,99,45143273,45143273,Seroxat_wiem_wiem_bylo_.html


Temat: Prolaktyna a bóle głowy
Prolaktyna a bóle głowy Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie, jeżeli chodzi o bóle głowy przy podwyższonym poziomie prolaktyny? Ja ostatnio zaczęłam robić różne badania, okazało się, że moja prolaktyną...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12154,66654796,66654796,Prolaktyna_a_bole_glowy.html


Temat: PCO+3miesiace diane35= ciaza cud???
stale ? podobno jest nizsza tylko podczas brania tabletek a po odstawieniu wraca poziom prolaktyny do normy. no i jeszcze ten bol glowy was trez tak poli? bardzo prosze o odpowiedzi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,67516130,67516130,PCO_3miesiace_diane35_ciaza_cud_.html


Temat: Prolaktyna a seks
Ja również mam podwyższoną prolaktynę, ale dopiero gdy się o tym dowiedziałam, zaczęłam patrzeć na objawy- może to autosugestia. U mnie to ciągłe, choć nie bardzo dokuczliwe bóle głowy i okropna ... tych objawów pojawia się "normalnie" przed miesiączką nawet przy dobrej prolaktynie, więc nie muszą od razu świadczyć o jej podwyższeniu. Mnie w pierwszej kolejności lekarz spytał czy mam wycieki z piersi....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,8413294,8413294,Prolaktyna_a_seks.html


Temat: PROGESTERON - POMOCY
wracajac do hormonow chcialam sie dowiedziec czy podwyzszona prolaktyna moze wplywac samopoczucie? Mysle ze to wlasnie ten hormon wplywa na to ze jestem bardzo senna mam bole glowy i ogromny apetyt.Czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,24756326,24756326,PROGESTERON_POMOCY.html


Temat: znow ta nieszczesna prolaktyna
znow ta nieszczesna prolaktyna chcialam sie dowiedziec czy podwyzszona prolaktyna moze wplywac znacznie na samopoczucie? Mysle ze to wlasnie skoki tego hormonu powoduja spustoszenie w moim organizmie, czuje sie fatalnie mam bole glowy jetem senna a co najgorsze to ogromny apetyt ktorego wowczas nie moge sie pozbyc.Czy ktoras z Was ma wogole jakies objawy podwyzszonej prolaktyny czy ja sie myle? z gory...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,24782252,24782252,znow_ta_nieszczesna_prolaktyna.html


Temat: Poziom prolaktyny,a zmęczenie.
Poziom prolaktyny,a zmęczenie. Witam!Mam podwyższoną prolaktynę (przed tabletką MTC=153, po tabletce=4300).czekam na wizytę u lekarza. już kiedyś brałam bromergon,przy prolaktynie 1600. zastanawiam się, czy proaktyna może powodować uczucie zmęczenia. od tygodnia czuję sięsłaba, bolą mnie kości, stawy, szczególnie u rąk, dłoni, mam zawroty i bóle głowy, mdłości, jestem ogólnie zmęczona i bez sił. wygląda to może na grypę,ale nic innego mi nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,39984751,39984751,Poziom_prolaktyny_a_zmeczenie_.html


Temat: Nadmiar prolaktyny
Witam.Ja tez mialam nadmiar prolaktyny i okazalo sie ze mam mikrogruczolaka przysadki mozgowej.Bralam leki hormonalne i przeszlo.Jesli nie wiesz skad masz wysoki poziom tego hormonu to zrob rezonans mag.glowy.A jesli chodzi o skutki podwyzszonej prolaktyny to mi.in mlekotok, brak miesiaczki,jesli prolaktyna jest podwyzszona z powodu mikrogruczolaka to wystapic moga bole głowy(przede wszytskim czola i oczu) oraz zawroty glowy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,25400253,25400253,Nadmiar_prolaktyny.html


Temat: prolaktyna u MEZCZYZN
Stężenie prolaktyny we krwi u mężczyzn jest nieco niższe niż u kobiet nieciężarnych i wynosi do 15 mikrogramów/l. Możliwe są niewielkie wahania spowodowane np. stresem lub snem (do ok 30 mikrogramów/l). Rola prolaktyny u mężczyzn nie została w pełni wyjaśniona. Prawdopodobnie włączona jest ona w regulację innych hormonów oraz wpływa na czynność układu odpornościowego. Podwyższone stężenie prolaktyny (zwane hiperprolaktynemią) może być spowodowane między innymi: guzami przysadki, uszkodzeniem podwzgórza, przyjmowaniem niektórych leków, stresem, długotrwałym przyjmowaniem narkotyków (kokainy), niewydolnością nerek, marskością wątroby, podwyższonym stężeniem pewnych przeciwciał. W przypadku stwierdzenia stężenia podwyższonego, ale mieszczącego się w ... wskazań). Objawy hiperprolaktynemii u mężczyzn, to między innymi: obniżenie popędu płciowego, powiększenie gruczołów piersiowych (tzw. ginekomastia), wtórnie do gruczolaka przysadki moga się pojawić zaburzenia widzenia, bóle głowy... P.S. Gruczolak przysadki nie...
Źródło: topranking.pl/1849/prolaktyna,u,mezczyzn.php


Temat: brak owulacji i szanse zajścia w ciąż
Cykle mam raczej nieregularne - wahają się od 20 dni do 65 dni chociaż ostatnio normą stały się 35 i 45 dni. Lekarz próbował zbic prolaktynę Bromergonem jakoś bez efektu bo ... w normie FSH 7,22 , LH 8, estradiol 39,43, kortyzol 20,31 androstendion 2,9, jedynie prolakryna podczas mojego pierwszego badania wynosiła 52,5 - znacznie podwyższona. Dnia Thu, 15 Sep 2005 21:38:08 +0200, *Sarcia* napisał(a): | Myślę ze w mojej sytuacji za brak owulacji odpowiedzialna jest przysadka | mózgowa o czym świadczy dość wysoki poziom prolaktyny tzn 29,20 ng/ml po | obciążeniu 400,6 ng/ml ... | silny ból głowy. Jak tej sytuacji można zaradzić? Nie ukrywam że bardzo | zależy nam na dzieciaczku. Zbyt wysoką prolaktynę warto zbić - odpowiednimi lekami. Wówczas może powrócić naturalna owulacja....
Źródło: topranking.pl/1851/brak,owulacji,i,szanse,zajscia,w,ciaz.php


Temat: Co to moze byc?
czesc, pisalam juz wczesniej na tym forum- o moich objawach (watek "Tabletki, okres i...POMOZCIE!!!") Bralam tabletki jedno-fazowe, mialam bardzo duzo objawow ktore wskazywaly na ciaze-boel i powiekszenie piersi, podwyzszona temperatura (ok. ... je zaczelam). Czesc objawow ustapila, ale teraz niekiedy czuje bol w kroczu, male bole glowy, niekiedy zle samopoczucie no i niestety widoczne zyly na ciele, a szczegolnie na prawej nodze! Pani Doktor z tego forum, poradzila mi przerwac branie tabletek i zrobic badanie poziomu prolaktyny w surowicy krwi. Czekam na skonczenie tego opakowania tabletek i zamierzam odstawic na jakis czas tabletki zrobic...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,1114398,1114398,Co_to_moze_byc_.html


Temat: czy to endometrioza?
już chyba ze dwa tyg. przed miesiączką! No ipotem sie zaczęło. Teraz boli mnie podbrzusze od 2-3 dnia miesieczki przez 4 dni, potworny ból, najbardziej w nocy, ratuje się Nospą. A teraz jeszcze zaczął mnie boleć przed okresem, już w 23 dniu cyklu! Dodam że miesiączki miałam przed ciążą skąpe, teraz trochę lepsze ale krótkie 3 dni i wcale nie takie obfite....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,55423167,55423167,czy_to_endometrioza_.html


Temat: Czy to forum ma sens?
czy nie znaleźć sobie kochanka, tak jak w wątku obok. Zdecydowanie się na dziecko, to sytuacja podwyższonego ryzyka dla obu stron. Idealnie by było, gdyby potrzeby nałożyły się na siebie. Albo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15128,98006646,98006646,Czy_to_forum_ma_sens_.html


Temat: Pytanie do doświadczonych - TSH 20
... tego wszystkiego, o czym pisałam powyżej (stres, leki) z podwyższonym wynikiem. A w necie czytałam, że w niektórych przypadkach to może być powód złych wyników. Z góry dziękuję za odpowiedź!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,96228967,96228967,Pytanie_do_doswiadczonych_TSH_20.html


Temat: Które z Was stosowały antykoncepcję hormonalną?
lat NIGDY mi jej zaden lekarz nie badal, a podobno hiperprolaktynemia jest normalna przy tabletkach). Zrobiono mi rezonans magnetyczny mozgu, okazalo sie, ze mialam gruczolaka przysadki, niezlosliwego guza, ktory produkowal prolaktyne, a urosl juz taki duzy, ze naciskal na nerw wrokowy (stad bole glowy i subtelne ograniczenie pola widzenia). Gdyby mi choc raz zbadano prolaktyne, guz nie uroslby taki wielki (niezlosliwe nowotwory rosna do tego rozmiaru latami). Leczylam sie przez rok, kuracja byla bardzo droga. Po roku od dobrych wynikow prolaktyny zaczelam sie starac o dziecko i szybko sie wydalo, ze nie zajde ... Dlaczego nikt nie powiedzial, ze sa problemy u kobiet, ktore zaczynaja brac pigulke bardzo wczesnie (ja mialam 17 lat). No i dlaczego lekarze nie powiedzieli mi o podwyzszonym poziomie prolaktyny przy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,8226731,8226731,Ktore_z_Was_stosowaly_antykoncepcje_hormonalna_.html


Temat: Jeszcze raz prolaktyna...
Na pewno, z podwyzszoną prolaktyną trudno zajsc w ciąże .Ja przy podwyższonej prolaktynie 35, brałam Mastodynon N i... po pól roku podskoczyła mi do 80.Lekarz podejżewa gruczolaka przyssadki, gdyz dodatkowo cierpie na silne bole głowy, niedługo czeka mnie rezonas
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,15938716,15938716,Jeszcze_raz_prolaktyna_.html



Form:

Tematy

Glad portal
Bol nogi ... ... dretwienie nogi ... ... zimno nogi
ból jądra podczas oddawania moczu
ból kości ogonowej przed okresem
ból kości ogonowej podczas siedzenia
bol biodra w mlodym wieku przyczyny
ból piersi i pryszcze przed okresem
ból brzucha po transferze jak przed miesiączka
bol brzucha po cc prawa Strona
ból kości ogonowej podczas ciąży
bol kosci ogonowej brak miesiaczki
ból brzucha i jajników na tle nerwowym jak zapobiegać
Wrzuta Boys muzyka
ból palców u nóg po chemioterapii platyna rak jajników
iseminacja ból w prawym boku
boys chustka
zespol boys jestes szalona
ból żołądka obiawem ciąży
ból głowy prz przepulkinie m-k
bol brzucha obnizona temeratura slabo metaliczny posmak forum


Dobra córka zastąpi siedmiu synów. Przysłowie ormiańskie
Facile dictu, difficile factu - łatwo powiedzieć, trudniej zrobić.
Actor venire debet instructior quam reus - powód powinien przyjść do sądu bardziej przygotowany niż pozwany.
Haud semper errat fama - nie zawsze myli się powszechna opinia.
Fiscus semper habet ius pignoris - skarbowi państwa przysługuje zawsze prawo zastawu (na majątku dłużnika). (na majątku dłużnika). (na majątku dłużnika)